Esteu aquí: Inici Articles publicats en prensa ARTICLE PUBLICAT EN LA PREMSA LOCALS 10/12/2013
Accions del document

ARTICLE PUBLICAT EN LA PREMSA LOCALS 10/12/2013

Article publicat en la premsa local de Lleida el dia 10 de desembre del 2013, Dia dels Drets HumansELS DRETS HUMANS EN EL MÓN

Com cada any el dia 10 de desembre celebren el dia dels Drets Humans,  en una societat en que cada vegada veu més minvats i minorats els seus drets , especialment els drets socials.
En el nostre entorn Europeu s’ha fet un esforç considerable per assolir la defensa dels drets humans a parit de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948, declaració que ha estat subscrita per tots els estats.
El mateix passa amb la Carta Europea de la Salvaguarda dels Drets Humans de Sant Dennis de l’any 2000, que ha estat subscrita per una majoria de ciutats.
 I també, hi ha el cas particular d’algunes ciutats, com la nostra, que gaudeixen d’una Carta de la ciutadania particular, La Carta de la Ciutadania de Lleida, en la que aprofundeix en la defensa dels drets dels ciutadans de Lleida.
Això vol dir, que tots plegats treballem a favor dels drets a partir d’un suport institucional i un recolzament jurídic.
 Però, tot hi això, veiem que cada vegada els nostres drets, degut a les diferents crisis que estem passant, i dic diferents perquè afecten a diversos  àmbits com: l’econòmic, l’institucional,el polític, el judicial, etc., van minvant i sobre tot en les classes més febles , creant un abisme cada vegada més gran entre les classes poderoses i les febles.
Hem arribat al cas de que els drets més bàsics com son el llum, l’aigua ,el gas i els propis aliments son de difícil accés a les classes més febles.
I això significa una pèrdua important d’aquests drets, tot i que tal com he dit, hi ha el recolzament institucional per mantindre aquests drets a totes les persones.
Doncs bé, en el món hi ha entorns en que la defensa dels drets està perseguida  des de les pròpies institucions i governs.
Així, he tingut l’honor com a Síndic de Greuges de Lleida i a la vegada president del Fòrum de Síndic i defensors locals de Catalunya, participar en la trobada de ciutats defensores dels Drets Humans, que va tenir lloc a Santa Coloma de Gramenet i conèixer a les defensores dels drets humans en diversos  llocs del món. Així destacaria les següents situacions:
Per una banda, va assistir la Sra. Alma Masic, que es la directora de l’associació iniciativa juvenil pels drets humans a Bòsnia i Hercegovina, des de fa 5 anys. Aquesta associació es dedica a la protecció de les victimes de violacions de Drets Humans, així com la promoció de la veritat sobre les guerres a l’ex-Iugoslàvia. Així es vol posar de manifest la importància de la memòria en el país, ja que encara es manté la negació sobre les greus violacions dels drets humans que es donar en al dècada dels anys 90.  Per tant lluiten per la impunitat de les violacions dels drets humans.
Per altra banda també hi era la Sra. Doris Rivera Ríos, de Colòmbia, que forma part del grup de defensors i defensores dels Drets Humans a Colòmbia, on exerceixen un paper fonamental en la defensa de les denuncies dels abusos i el suport de les víctimes, però segueixen pagant un preu molt elevat. Així, al 1983 el grup paramilitar Autodefensa Unida de Colòmbia va començar a actuar intimant a la població camperola de la zona obligant a moltes persones a deixar les terres que treballaven, amenaçades de mort a ells i les seves famílies.
A causa d’aquesta situació més de deu mil persones es mobilitzen fins on estaven acampades les forces militars a la regió i després de 20 dies el govern de Álvaro Uribe decideix negociar amb els camperols. Arran d’aquesta mobilització es crea la Comissión de seguimiento a los derechos Humanos y el Derecho internacional Humanitario del Bajo Ari Ari, del qual en forma part la Doris i comença a denunciar les greus violacions dels Drets humans que s’estaven produint a la zona.
Es un exemple més de lluita per la defensa de la violació dels Drets Humans a diferents llocs del nostre món.
També va ser-hi present, la Sra. Estela Barnes de Carlotto, de Buenos Aires, defensora a Argentina dels Drets Humans,  i presidenta de l’associació famosa de las Abuelas de la Plaza de Mayo, ja que ella va patir el segrest del seu marit per pels forces armades que va ser alliberat desprès de ser severament torturat i previ pagament de rescat. I posteriorment la seva filla va ser segrestada i desprès de moltes negociacions amb els militars li van lliurar el seu cadàver.
Aquesta associació es una organització de drets humans que té com a finalitat localitzar i restituir a les seves legítimes famílies tost els infants segrestats – desapareguts per l’última dictadura militar (1976-83), crear les condicions per prevenir la comissió d’aquest crim contra la humanitat i la seva reparació. La seu central està a Buenos Aires i fins a l’octubre de 2012, han recuperat la identitat original de 171 néts, dels més de 500 casos denunciats. Ha estat nomenada en cinc ocasions Premi Nobel de la Pau.
I finalment destacar el cas del Sr. James Torth, defensor dels drets Humans Liberià, sobretot els drets dels infants.
Libèria en els últimes dècades ha patit dues guerres civils amb un total de set anys de conflictes bèl•lics amb el resultats de centenars de persones mortes i milers de persones desplaçades o refugiades, i l’economia devastada. Això l’ha convertit en un infern vivent per a la població liberiana, sense aigua, llum, ni escoles, ni metges, la gent es moria i a ningú l’importava, segons paraules del Sr. Torth, i sense que la comunitat internacional hi hagi intervingut.
L’organització FOCUS dirigida pel Sr. Torth va realitzar un informe  on recollia proves sobre l’ús dels nens soldats com a esclaus, primer per combatre i després per treballar.
Aquest informe va ser enviat a Nacions Unides però el Govern Liberià no el va admetre i va multar a l’organització  humanitària amb deu milions de dòlars. Posteriorment  el van detenir i torturar i van tractar de matar al Sr. James Torth per dissuadir-lo. Afortunadament va poder escapar i fugir a través del bosc i després de cinc dies, va arribar a Sierra Leone, sense menjar ni diners. I allí va contactar amb membres d’Amnistia Internacional, qui el van ajudar a salvar la vida.
Tot plegat ens permet fer una aproximació de la manca de respecte i de violació brutal que continua existent dels dret Humans arreu del nostre planeta on en molts països la persona no és ningú, i la vida no te cap mena de valor.
Per això, considero important recordar i que tinguem presents el dia 10 de desembre, amb el compromís que va suposar la signatura, fa 65 anys, de la Declaració Universal dels Drets Humans a París. Però, malgrat complir els 65 anys, els Drets Humans no poden jubilar-se, perquè encara tenim molta feina a fer, i la millor defensa dels mateixos és el propi convenciment de tots els ciutadans.

Josep Giné Badia
-Síndic Municipal de Greuges-

 

Accions del document
Envia'ns la teva queixa Oficina del Síndic 973700356